Wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej musi uzyskać każdy kto chce prowadzić działalność na rynku spożywczym i planuje produkować żywność lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością.
Do rejestru muszą zostać wpisane wszystkie zakłady, czyli obiekty stałe oraz obiekty i urządzenia ruchome i tymczasowe, w których produkujesz żywność (albo materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością) lub, z których wprowadzasz ją na rynek.
Musisz uzyskać wpis do rejestru, jeśli:
Wniosek należy złożyć co najmniej 14 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności, do powiatowego lub granicznego państwowego inspektora sanitarnego, który jest właściwy ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce prowadzenia działalności przez zakład.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. 2007 nr 106 poz. 730) - załącznik 2.
PAMIĘTAJ! Gdy wypełnisz formularz - przeczytaj go uważnie w wersji ostatecznej lub skonsultuj się ze specjalistą! Udostępnione przez nas wzory druków, formularzy, pism, deklaracji lub umów należy zawsze właściwie przetworzyć, uzupełnić lub dopasować do swojej sytuacji.
Pamiętaj, że podpisując dokument kształtujesz nim swoje prawa lub obowiązki, zatem zachowaj należytą uwagę przy zmianach i jego wypełnianiu. Ze względu na niepowtarzalność każdej czynności, samodzielnie lub na podstawie opinii specjalisty musisz ocenić, czy wykorzystany formularz zastał zastosowany przez Ciebie odpowiednio do stanu faktycznego, prawnego lub zamierzonego celu.
Dołącz do programu resellerskiego i zostań specjalistą od przyjaznych formularzy, e-deklaracji i e-administracji, ponieważ fillup to formalności wypełnione.